E104 Chinolinová žluť je umělé barvivo, které se vyrábí destilací uhelného dehtu.
Při studiích na zvířatech se nepodařily prokázat nežádoucí účinky tohoto barviva. Podle některých zdrojů může tato látka vyvolávat či zhoršovat kopřivku a způsobovat další nežádoucí reakce u citlivých jedinců.
Mezi potraviny, ve kterých se chinolinová žluť (E104) používá, patří nealkoholické nápoje, cukrovinky, hořčice, sušenky, žvýkačky, mléčné výrobky, zmrzliny, koláče či pudinky.
Na obalu potraviny, ve které je použita chinolinová žluť, musí být uvedeno, že může způsobovat hyperaktivitu u dětí. Je snaha zakázat používání této přídatné látky z důvodu podezření na vyvolávání hyperaktivity u dětí.
Další éčka:
Barvivo E100 Kurkumin se získává z oddenků turmeriku.
E102 Tartrazin se vyrábí synteticky z uhelného dehtu.
E101 barvivo Riboflavin se používá v pekařských a mléčných výrobcích, jogurtech, dezertech, sypkých směsích...
Články:
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Pepř černý se užívá ve většině světových kuchyní.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podporují tvorbu endorfinů.
Praktické rady do kuchyně a domácnosti.
Hřebíček je sušený kalich a poupě stromu hřebíčkovec vonný.
Koření voní.