Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť. Někdy bývá záměrně zaměňován za drahý šafrán. Věrně nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.
Kurkumin je součástí kari koření, kari past, vanilkových pudinků, vanilkových dezertů, žvýkaček, jogurtů, sýrů, zmrzlin, instantních polévek, horčic, nealko nápojů a margarínů.
U zdravého člověka nejsou známy žádné negativní účinky.
V rámci EU je barvivo E100 Kurkumin povoleno bez omezení.
Kurkumin se získává z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), což je rostlina příbuzná zázvoru.
Další články:
Pepř černý se používá ve všech světových kuchyních.
Hřebíček je sušený kalich a poupě stromu hřebíčkovec vonný.
Hedvábná stezka fungovala tisíce let jako informační kanál mezi Evropou a Čínou.
Pepřovník černý pochází z Malabarského pobřeží.
Zázvor pomáhá při bolesti, obsahuje látky, které podporují tvorbu endorfinů.
E100 Kurkumin je přírodní barvivo žluté až oranžové barvy, které se získává z kořenů turmeriku (Curcuma domestica), což je rostlina příbuzná se zázvorem.
Koření voní.