Koření

Druhy koření

Koření, které se řadí mezi povzbudivé pochutiny, jsou různými způsoby upravené části některých rostlin většinou ponechané v přírodním stavu, které se suší nebo mechanicky zpracovávají. Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje. Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny jako je např. česnek, křen, cibule, kopr a čerstvé naťové koření.

Seznam obsahující jednotlivé druhy koření.

Anýz
Asa foetida, asant, čertovo lejno či ločidlo.
Badyán, též čínský anýz nebo hvězdicový anýz.
Bazalka
Bobkový list
Chilli papričky
Fenykl
Jalovčinky, jalovcové bobule.
Hořčičné semínko
Hřebíček
Kardamon
Kmín
Koriandr
Kurkuma neboli indický šafrán.
Majoránka
Muškátový květ
Muškátový oříšek
Nové koření
Pepř bílý
Pepř černý
Pepř růžový
Pepř zelený
Barevný pepř
Dlouhý pepř
Kayenský pepř
Pepř kubéba
Sečuanský pepř
Římský kmín, nazývaný také kumin.
Skořice
Šafrán
Tymián
Vanilka
Zázvor

Jednotlivé druhy koření jsou používány při přípravě a ochucování jídel.

Koření

Éčka jsou přídatné látky v potravinách.


Koření